USB-C kabel naast laptop

USB-C en Thunderbolt. Je hebt vast wel eens van beide gehoord. Er bestaat echter vaak verwarring over de vraag of ze hetzelfde of verschillend zijn. 

USB-C is een fysieke aansluiting voor apparaten en Thunderbolt is een technologie die de USB-C aansluiting gebruikt.

USB-C verwijst naar de fysieke vorm. Het is een type aansluiting. Het kan worden gebruikt met verschillende technologieën en standaarden, waaronder USB 3.1, USB 3.2, USB 4, en Thunderbolt 3 en 4.

Aan de andere kant is Thunderbolt een technologie of een standaard die de mogelijkheden van een verbinding definieert, zoals de datasnelheid, video-output en stroomvoorziening. Thunderbolt 3 en 4 maken gebruik van de USB-C-connector, maar ze bieden meer geavanceerde functies en hogere prestaties dan standaard USB-C-verbindingen.

Dus, terwijl alle Thunderbolt 3- en 4-poorten USB-C-poorten zijn, zijn niet alle USB-C-poorten Thunderbolt-poorten. De aanwezigheid van Thunderbolt-technologie in een USB-C-poort vergroot de mogelijkheden ervan aanzienlijk. 

USB-C begrijpen

USB-C, ook bekend als USB Type-C, is een type USB-aansluiting (of connector). USB-C staat bekend om zijn kleine formaat en omdraaibaarheid, wat betekent dat USB-C op beide manieren kan worden aangesloten. De oudere USB-A aansluiting kan bijvoorbeeld maar op één manier worden aangesloten.

USB-C heeft verschillende opvallende kenmerken en mogelijkheden:

  • Het kan met USB 4 technologie bestanden en data overzetten met een snelheid van wel 40Gbps. Dat vier keer zo snel is als zijn voorganger, USB 3.0.
  • Het kan tot 100 watt vermogen leveren, waardoor hij laptops en andere grotere apparaten kan opladen.
  • USB-C ondersteunt video-uitvoer, zodat u uw apparaat kunt aansluiten op een monitor, beeldscherm of tv.

Tegenwoordig hebben veel smartphones, laptops en tablets USB-C vanwege zijn veelzijdigheid en snelheid. Lees hier meer over USB-C.

Thunderbolt begrijpen

Thunderbolt is een technologie die de USB-C aansluiting gebruikt en is ontwikkeld door Intel in samenwerking met Apple. Op dit moment zijn er twee versies: Thunderbolt 3 en 4.

Thunderbolt heeft verschillende indrukwekkende kenmerken en mogelijkheden:

Het ondersteunt gegevensoverdrachtsnelheden tot 40Gbps. Ook kan het apparaten van stroom voorzien en ondersteunt video-uitvoer, vergelijkbaar met USB-C.

Er kunnen meerdere apparaten tegelijk worden aangesloten op een enkele Thunderbolt-poort.

Veelgebruikte toepassingen van Thunderbolt zijn het aansluiten van krachtige apparaten zoals hoge-resolutie monitoren, RAID-arrays en externe GPU’s. Het wordt vaak aangetroffen in Apple producten, hoewel het ook wordt gebruikt in verschillende high-end laptops en docking stations. Voor een meer gedetailleerde uitleg over Thunderbolt 3 en 4, zie dit artikel.

USB-C en Thunderbolt: een vergelijking

Hoewel USB-C en Thunderbolt verschillende technologieën zijn, delen ze enkele overeenkomsten:

Beide worden gebruikt voor gegevensoverdracht, stroomvoorziening en video-uitvoer.

Beide gebruiken dezelfde fysieke connector.

Beide zijn compatibel met elkaar, wat betekent dat een Thunderbolt 3-poort een USB-C-aansluiting kan accepteren en omgekeerd.

Er zijn echter ook belangrijke verschillen tussen USB-C en Thunderbolt:

Gegevensoverdrachtsnelheid: Thunderbolt is aanzienlijk sneller dan USB-C. Thunderbolt 3 ondersteunt gegevensoverdrachtsnelheden tot 40Gbps, terwijl USB-C maximaal 10Gbps ondersteunt.

Stroomvoorziening: Beide kunnen stroom leveren, maar Thunderbolt 3 kan tot 100W leveren, wat genoeg is om een laptop van stroom te voorzien.

Daisy-chaining: Thunderbolt ondersteunt daisy-chaining van maximaal zes apparaten, terwijl USB-C deze functie niet heeft.

FAQ’s

Kan een poort USB-C zijn maar geen Thunderbolt 3?

Ja, een poort kan USB-C maar geen Thunderbolt 3 zijn. Veel USB-C-poorten hebben geen Thunderbolt 3-mogelijkheden en bieden alleen verbindingen via het USB 3.1-protocol (Gen 1/Gen 2). Een Thunderbolt 3-poort kan door zijn ontwerp echter ook functioneren als een USB-C-poort.

Is Thunderbolt 3 beter dan alleen USB-C?

In een vergelijking van persoon tot persoon wordt Thunderbolt 3 over het algemeen als beter beschouwd dan USB-C vanwege de hogere gegevensoverdrachtssnelheid, de mogelijkheid om apparaten in serie te schakelen en de hogere vermogensafgifte. Of u Thunderbolt 3 of USB-C nodig hebt, hangt echter af van uw specifieke behoeften en de apparaten die u gebruikt.

Welke mogelijkheden voegt Thunderbolt 3 toe?

Thunderbolt 3 voegt verschillende mogelijkheden toe ten opzichte van USB-C, waaronder hogere gegevensoverdrachtsnelheden (tot 40 Gbps), de mogelijkheid om grotere apparaten van stroom te voorzien (tot 100 W), ondersteuning voor het in serie schakelen van meerdere apparaten en ondersteuning voor het aansluiten van krachtige apparaten zoals monitoren met hoge resolutie en externe GPU’s.

Conclusie

Concluderend: hoewel USB-C en Thunderbolt enkele overeenkomsten vertonen, zijn ze niet hetzelfde. Thunderbolt, met name Thunderbolt 3, biedt meer geavanceerde functies en hogere prestaties dan USB-C. Of u USB-C of Thunderbolt moet gebruiken, hangt echter af van uw specifieke behoeften en de apparaten die u gebruikt.

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kunnen we verdere convergentie zien tussen deze twee technologieën, met name met de komst van USB4, dat meer functies van Thunderbolt wil overnemen. Hoe dan ook, inzicht in de verschillen tussen USB-C en Thunderbolt is cruciaal om weloverwogen beslissingen te nemen over de technologie die u gebruikt. Voor meer gedetailleerde vergelijkingen kunt u deze bron raadplegen.