USB-C heeft zich met zijn omkeerbare ontwerp en hoge overdrachtssnelheden snel ontwikkeld. Het is nu de standaard voor het opladen en overbrengen van gegevens. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten apparaten die tegenwoordig gebruik kunnen maken van USB-C.

Met welke apparaten werkt USB-C

Mobiele Telefoons en Tablets

Bijna alle nieuwe smartphones en tablets zijn voorzien van een USB-C-poort. Dit geldt voor Android-apparaten, maar ook voor de meest recente iPad’s die Apple op de markt heeft gebracht. En zo ook voor de nieuwste iPhone 15.

USB-C biedt snellere oplaadmogelijkheden en snellere gegevensoverdracht in vergelijking met oudere USB-standaarden zoals bijvoorbeeld USB-A. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw mobiele telefoon of tablet een stuk sneller weer op de 100% zit.

Laptops en Computers

Veel moderne laptops en computers beschikken nu over USB-C poorten. USB-C wordt niet alleen gebruikt voor het opladen van de laptop zelf (door middel van de PD technologie), maar ook voor het aansluiten van andere apparaten zoals: externe harde schijven, monitoren en docking stations.

Camera’s

Nieuwere modellen digitale camera’s en camcorders maken gebruik van USB-C-poorten voor het overbrengen van foto’s en video’s naar computers en laptops. Maar ook voor het opladen van de interne batterij.

Voor camera’s en camcorders is USB-C een geweldige uitvinding. Je foto’s en video’s zijn in no-time overgeplaatst als je dit zou vergelijken met een USB-A poort.

Gameconsoles en Accessoires

De nieuwste gameconsoles zoals de Playstation 5 en Xbox X maken tegenwoordig ook al gebruik van USB-C. Denk bijvoorbeeld aan de controllers, door controllers op USB-C te laten functioneren zorg je er voor dat het opladen van de controller sneller gaat.

Met een USB-C poort op de gameconsole maak je het gebruik van een externe harde schijf ook nog een stuk aangenamer, alles gaat namelijk een stuk sneller.

Opladers en Powerbanks

Opladers en powerbanks met USB-C poorten bieden een snelle oplaadmogelijkheid voor onderweg, geschikt voor een groot aantal apparaten. Denk hierbij aan mobiele telefoons, tablets en laptops. Erg gemakkelijk als je onderweg even snel moet bijladen, wat bijvoorbeeld met USB-A nogal sloom gaat als je even snel wat extra procenten er bij moet winnen.

Audio apparaten

USB-C wordt ook steeds vaker terug gevonden op audio apparaten zoals koptelefoons, oordopjes en zelfs sommige luidsprekers, voor opladen en voor het overdragen van het audio signaal.

Zo is het mooi dat het opladen en het overdragen van het audio signaal op dezelfde aansluiting kan. Voorheen had je een audio 3.5mm jack aansluiting extra nodig puur voor het audio signaal.

Externe Harde Schijven en SSD’s

Voor snelle gegevens uitwisseling en voeding via één kabel zijn veel externe harde schijven en solid-state drives (SSD’s) nu uitgerust met USB-C, ideaal dus. Of je nou bestanden op je externe schijf wilt zetten of dat je deze er af wilt halen, niemand houdt er van om hier uren op te wachten. USB-C is echt een game changer hier in, vergeleken met een externe harde schijf dat via USB-A functioneert.

Beeldschermen en Monitoren

USB-C maakt het mogelijk om monitoren direct aan te sluiten op een laptop, smartphone of tablet voor video-uitvoer. Het is al helemaal ideaal als je USB-C poort displayport technologie ondersteunt in combinatie met power delivery. Dit zou er voor zorgen dat je maar één kabel hoeft te gebruiken om je scherm aan te sluiten. Mooi toch?

USB-C Hubs, Adapters en Docking stations

Tegenwoordig zijn de nieuwste laptops vaak uitgerust met USB-C poorten. Vaak komen deze laptops niet met heel veel van deze poorten. Dit kan je beperken in het aansluiten van al jouw apparatuur. Net zoals dat het in de weg kan zitten wanneer veel van jouw apparatuur nog USB-A aansluitingen heeft. Wat dat betreft zijn USB-C hubs, adapters en dockingstations een ideale oplossing voor dit probleem.

Huishoudelijke Apparaten en Smart Home-apparaten

Hoewel je het nog niet veel ziet gebeuren, beginnen sommige huishoudelijke en smart home-apparaten USB-C te gebruiken voor stroomvoorziening en het verbinden/aansluiten van andere apparaten. Dit zorgt er voor dat er straks steeds meer mogelijk is met deze apparaten, wat betreft snelheid van overdracht, communicatie en natuurlijk opladen!

E-readers

Sommige nieuwere e-readers gebruiken USB-C voor het opladen en voor het overbrengen van e-boeken vanaf een computer. Dit betekent dat de USB-C poort stroom (PD) en data overdracht tegelijkertijd ondersteunt op één poort.

Auto’s

Tegenwoordig introduceren automerken ook modellen waar USB-C standaard is inbegrepen. Erg makkelijk als je op die manier je telefoon kan aansluiten om muziek af te spelen via de auto en tegelijkertijd je mobiel op te laden onderweg.   

Blijvende groei

De universele standaard dat USB-C heeft geïntroduceerd zorgt er voor dat het aantal apparaten dat dit ondersteunt blijft groeien.

Met voordelen zoals omkeerbaarheid, hoge overdrachtssnelheden, beeld signaal doorgeven en de mogelijkheid om stroom te leveren aan een groot aantal apparaten, is USB-C op weg om wereldwijd de standaard te worden voor bijna alle elektronische apparaten.