USB-C Power Delivery

De USB-C (Power Delivery) technologie kan soms erg ingewikkeld zijn, ook voor degenen die zelf in het vakgebied zitten.

In dit artikel leggen we een onderdeel van USB-C uit, namelijk: Power Delivery. We hopen je op deze manier een stukje bekender te maken met USB-C en waar het toe in staat is.

Wat houdt USB-C Power Delivery in?

USB-C Power Delivery (afgekort PD), is een snellaad technologie binnen de USB-C standaard. USB-C poorten met power delivery hebben de mogelijkheid om apparaten met hoge snelheid op te laden.

Dit gaat gepaard met een slimme afstemming tussen apparaten tot wel 100W. Dit houdt in dat er wordt afgestemd hoeveel watt het apparaat dat is aangesloten nodig heeft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je apparaat meer stroom krijgt dan het aan kan, wat voor problemen zou kunnen zorgen.

Het mooie is dat deze standaard door veel verschillende apparaten wordt ondersteund, denk bijvoorbeeld aan apparaten van Google, Apple en Samsung. Het is bedoeld om meer vermogen te leveren dan wat we tot nu toe gewend zijn met onze standaard oplaad technieken.

Vroeger kwam het veel voor dat je voor elk verschillend apparaat een aparte adapter nodig had. Dat is nu verleden tijd met de universele USB-C kabels die Power Delivery ondersteunen. Eén kabel om al je verschillende apparaten op te laden.

Welke apparaten ondersteunen USB-C Power Delivery?

De meeste recente smartphones, tablets en laptops ondersteunen USB-C Power Delivery. De grotere apparaten zoals tablets en laptops kunnen er dus ook snel mee worden opgeladen omdat er tot 100W aan vermogen geleverd kan worden, ideaal dus. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte oplader. Het meedragen van grote en zware voedingskabels is vanaf nu verledentijd.

Accu’s en opladers die USB-C Power Delivery gebruiken kunnen met een USB-C-kabel tot 100W aan vermogen leveren. Het is wel goed om te weten dat veel opladers die Power Delivery ondersteunen een vermogen van maximaal 30W doorgeven. Tablets en smartphones kunnen over het algemeen niet meer dan 30W verwerken, vandaar. Let hier dus wel goed op als je bijvoorbeeld 100W nodig hebt voor het opladen van jouw laptop!

Er zijn tegenwoordig ook USB-C hubs die Power Delivery ondersteunen, wat een groot voordeel met zich mee brengt. Zo kan je er voor kiezen om de USB-C hub aan te sluiten op stroom. En vervolgens kan je via je USB-C hub bijvoorbeeld je laptop of smartphone gelijktijdig op te laden. Dit kan als je bijvoorbeeld 1 extra USB-C poort hebt die power delivery ondersteunt.

De voordelen van USB-C Power Delivery

  • Met Power Delivery kan je apparaat een stuk sneller opladen vergeleken met traditionele oplaadmethodes die minder watt leveren. Dit betekent dat je veel minder tijd nodig hebt om je apparaat volledig op te laden.
  • Power delivery heeft er voor gezorgd dat het standaard vermogen verhoogd is naar 100W. Hierdoor kunnen apparaten over het algemeen veel sneller opladen dan voorheen.
  • Power Delivery zorgt er voor dat apparaten niet teveel stroom toegediend krijgen. Ze krijgen zoveel als ze nodig hebben/ondersteunen wat natuurlijk wel zo veilig is.

Conclusie

USB-C Power Delivery is een oplaad technologie binnen de USB-C standaard. De oplaad technologie die wordt gebruikt noem je ook wel snel laden.
Dit komt omdat USB-C poorten met power delivery apparaten met een erg hoge snelheid op kunnen laden.

USB-C Power Delivery heeft een grote verandering en vooruitgang neergezet als het gaat om oplaad standaarden. Het biedt een universele maar ook snelle oplossing voor het opladen van een veel verschillende apparaten.

Of het nou om een smartphone, tablet of laptop gaat, USB-C Power Delivery maakt het mogelijk om met één enkele kabel verschillende apparaten op te laden Dit zorgt er voor dat we in ons dagelijks leven veel minder kabels/opladers nodig hebben, wat het een stuk efficiënter maakt.

USB-C Power Delivery biedt een krachtig vermogen van wel 100W aan die zich aanpast aan de behoeften van het aangesloten apparaat. Op deze manier wordt de oplaadtijd een stuk korter, zonder dat er ingeleverd wordt op de veiligheid. Over het algemeen is dit een hele mooie stap voorwaarts in hoe we vandaag de dag onze apparaten opladen.