USB-C hub naast laptop

De prijs van een USB-C hub wordt bepaald door meerdere factoren, waaronder het aantal poorten, de kwaliteit van de hub maar ook door de specificaties van de poorten zelf. 

Lees in dit artikel meer over de redenen van prijs verschillen.

Het aantal poorten

Het aantal poorten bij een USB-C hub speelt een grote rol in de prijs om verschillende redenen. Allereerst bepaalt het aantal poorten in grote mate de functionaliteit van de hub. 

Hoe meer poorten een hub heeft, hoe meer apparaten je kunt aansluiten. Dit vergroot de veelzijdigheid van de hub waardoor de hub aantrekkelijker is voor een grotere doelgroep.

Een hub met meerdere poorten kan bijvoorbeeld tegelijkertijd een externe harde schijf, een muis, een toetsenbord, een monitor en nog andere apparaten aansluiten.

Daarnaast biedt een USB-C hub meer mogelijkheden bij het aansluiten van verschillende soorten apparaten. Dit kan handig zijn voor gebruikers met verschillende behoeften, zoals bijvoorbeeld professionals die werken met multimedia, ontwerpers, of programmeurs.

Bovendien voorkomt het hebben van voldoende poorten op een hub dat gebruikers voortdurend kabels moeten verwisselen of meerdere hubs moeten gebruiken om al hun apparaten aan te sluiten.

Tot slot kan een hub met veel poorten geschikt zijn voor meerdere toepassingen en apparaten. Dit zorgt ervoor dat de markt voor deze hubs groter wordt. Dit kan leiden tot hogere vraag en prijzen.

Kortom, het aantal poorten op een USB-C hub is een belangrijke factor die de prijs beïnvloedt vanwege de extra functionaliteit, flexibiliteit en gemak dat ermee behaald wordt. Ben je op zoek naar een hub met een groot aantal poorten? Bekijk onze 10-in-1 hub in de webshop.

Specificaties van de poorten

Bij het kiezen van een USB-C hub speelt niet alleen het aantal poorten een belangrijke rol, maar vooral ook de specificaties van deze poorten. 

Deze specificaties beïnvloeden niet alleen compatibiliteit van de hub, maar ook de relevatie op lange termijn. 

Hier onder volgt een opsomming van enkele veelvoorkomende poorten op USB-C hubs en hoe de specificaties de prijs kunnen beïnvloeden:

USB-A Poorten

Vaak zien we USB-A 2.0 of USB-A 3.0 poorten op USB-C hubs. USB-A 3.0 poorten bieden hogere datasnelheden tot 5 Gbps tegenover de 480 Mbps van USB-A 2.0. 

Voor gebruikers die regelmatig grote bestanden overzetten rechtvaardigt de aanwezigheid van USB-A 3.0 poorten een hogere prijs.

Ethernet Poorten

 De snelheid van een ethernetpoort kan variëren van 100 Mbps tot 1 Gbps.

Een hub met Gigabit Ethernet ondersteuning is toekomstbestendiger en biedt gebruikers de mogelijkheid om te profiteren van hogere internetsnelheden.

Dit is vooral belangrijk voor online taken zoals video streaming, gaming, en het downloaden van grote bestanden.

HDMI Poorten

Bij HDMI-poorten op USB-C hubs is de verversingssnelheid een belangrijke specificatie die de prijs aanzienlijk beïnvloedt. 

Terwijl alle HDMI-poorten in staat zijn om minimaal 1080p bij 60Hz te ondersteunen, is het onderscheid tussen 4K bij 30Hz en 4K bij 60Hz van groot belang.

Een HDMI-poort die 4K bij 60Hz ondersteunt, biedt niet alleen een scherpere beeldkwaliteit, maar ook een aanzienlijk vloeiendere weergave.

Kaartlezers

De snelheid waarmee een hub SD- of MicroSD-kaarten kan lezen en schrijven, kan ook variëren. 

Snellere kaartlezers verminderen de tijd die nodig is om foto’s en video’s over te dragen, een belangrijke overweging voor professionals.

Power Delivery (PD) via USB-C

De ondersteuning voor Power Delivery en de maximale levering capaciteit (uitgedrukt in wattage) is een andere belangrijke specificatie. 

Een hub die een hoger wattage kan doorgeven stelt gebruikers in staat om apparaten sneller op te laden. Dit kan zelfs terwijl de apparaten tegelijkertijd worden gebruikt, wat de bruikbaarheid van de hub vergroot.

Kwaliteit van de USB-C hub

De kwaliteit van een USB-C hub wordt bepaald door verschillende factoren die zowel de prestaties als de duurzaamheid van het apparaat beïnvloeden.

De kwaliteit van de behuizing en de gebruikte materialen zijn van groot belang voor de duurzaamheid van de hub. USB hubs zijn over het algemeen alleen gemaakt van plastic of aluminium. De aluminium hubs zijn vaak de betere keuze. 

De USB hubs van AllesUSBc.nl zijn altijd gemaakt van aluminium. Dit komt omdat al onze hubs van het merk Rolio zijn. Dit merk gebruikt alleen hoogwaardige kwaliteit voor de behuizing.

Hubs met een plastic behuizing hebben vaak een lagere productiewaarde en zijn daarom ook minder duurzaam.

Conclusie

De prijs van een USB-C hub wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het aantal poorten, de specificaties van de poorten en de kwaliteit van de hub.

De prijs van een USB-C hub kan variëren van ongeveer €10 voor een basismodel tot meer dan €100 voor een hub met uitgebreide functies en superieure bouwkwaliteit.

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. Het aantal poorten: Een hub met meer poorten, zoals USB-A en USB-C, video-uitgangen, Ethernet LAN-aansluitingen, AUX-poorten en SD/TF-kaartslots, zal doorgaans duurder zijn dan een hub met minder poorten. De keuze hangt af van je specifieke behoeften en hoeveel apparaten je wilt aansluiten.
  1. De specificaties van de poorten: De specificaties van de poorten, zoals HDMI-ondersteuning, de snelheid van Ethernet LAN-poorten, en de versie van USB-A en USB-C, beïnvloeden de prijs van de hub. Het is belangrijk om te overwegen welke specificaties relevant zijn voor je apparaten en gebruikssituatie.
  1. De kwaliteit van de hub: De kwaliteit van de hub is essentieel voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dit omvat de bouwkwaliteit van de behuizing. Doe grondig onderzoek naar het merk en het product om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare hub kiest die lang meegaat.

Het is belangrijk om je behoeften en budget in overweging te nemen om de juiste keuze te maken. Bekijk hier al onze usb-c hubs.