USB-C HUB met een HDMI poort

Heb je problemen met de HDMI-poort op je USB-C hub of adapter? Vraag je je af waarom er geen video wordt doorgestuurd naar je externe beeldscherm? Dit kan voorkomen op verschillende laptops.

Het probleem heeft waarschijnlijk te maken met “DisplayPort Alternate Mode”, ook wel DP Alt mode. In dit artikel leggen we het uit in eenvoudigere termen.

Wat is DP Alt Mode en waarom is het nodig?

In een notendop is DisplayPort Alternate Mode, of DP Alt Mode, een functie waarmee videosignalen kunnen worden verzonden via USB-C.

Als je een USB-C hub of adapter aansluit op de USB-C poort van je laptop en merkt dat de HDMI-poort niet werkt, is de meest waarschijnlijke oorzaak dat de USB-C poort van je laptop DP Alt Mode niet ondersteunt. Eenvoudig gezegd, je laptop kan geen videosignalen versturen via de USB-C poort, dus de HDMI-poort op je hub of adapter kan geen videosignalen doorgeven aan je beeldscherm.

Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat je hub of adapter defect is. De andere poorten (zoals USB-A poorten) op je hub of adapter kunnen prima werken, maar zonder DP Alt Mode is overdracht van videosignalen simpelweg niet mogelijk.

Hoe weet ik of mijn laptop of apparaat het ondersteund?

Als je het modelnummer van bijvoorbeeld je laptop weet kun je op Google zoeken naar “Modelnummer + dp alt mode”. Zo kom je er achter of er ook andere mensen zijn geweest met dezelfde vraag. Vaak kun je er dan vrij snel achter komen of je laptop ook DP Alt mode ondersteund. Je kunt ook in de handleiding van je laptop zoeken naar wat voor USB-C poort(en) de laptop heeft. Ondersteund je macbook, laptop, tablet of smartphone DP Altmode? Bezoek de USB C naar HDMI product pagina voor al onze hubs, adapters en kabels met HDMI.

Thunderbolt

Als je laptop een Thunderbolt USB-C poort heeft zou de HDMI-poort gewoon moeten werken. Dan is de hub of adapter waarschijnlijk wel kapot. Thunderbolt USB-C heeft namelijk altijd DP Alt mode. Lees hier de verschillen tussen USB-C en Thunderbolt.

Conclusie

Het antwoord op de vraag waarom je HDMI-poort op je USB-C hub of adapter niet werkt, ligt waarschijnlijk in de vraag of de USB-C poort van je apparaat DP Alt Mode ondersteunt. Zonder deze ondersteuning is overdracht van videosignalen niet mogelijk. Wanneer je een USB-C hub of adapter nodig hebt en aanschaft, zorg er dan voor dat de USB-C poort van je apparaat DP Alt Mode ondersteunt om HDMI-verbindingsproblemen te voorkomen.