USB-C en USB-A

Om te begrijpen of USB-C sneller is dan USB-A is het eerst belangrijk om eerst te begrijpen wat de twee termen betekenen. USB-C en USB-A zijn anders dan USB-versies welke de snelheid van gegevensoverdracht bepalen (USB 2.0, 3.2 Gen 1, 3.2 Gen 2, 3.2 Gen 2×2, 4.0).

Dit artikel zal deze verschillen verduidelijken en uitleggen waar je op moet letten.

Connector typen: USB-A vs USB-C

De basis van de USB-technologie wordt gevormd door de connector typen USB-A en USB-C.

USB-A, te herkennen aan het platte, rechthoekige horizontale ontwerp, is al vele jaren de meeste gebruikte poort in de computer wereld. USB-A biedt mogelijkheden voor gegevensoverdracht en stroomvoorziening.

USB-C vertegenwoordigt de huidige generatie USB-technologie. USB-C is herkenbaar aan zijn kleinere, omkeerbare ontwerp en biedt een aantal verbeteringen, waaronder gebruiksgemak. De populariteit van USB-C in nieuwe laptops, tablets, telefoons en zelfs auto’s toont de toekomst van USB-C. Lees hier meer over wat USB-C precies is.

Snelheid: de rol van USB versies

De snelheid van een USB-aansluitingen wordt niet per se bepaald door het type connector USB-C of USB-A. Belangrijker zijn de USB-versies, van versie 2.0 tot en met versie 4.0.

De meest voorkomende versie is USB 3.2 Gen 1. Deze USB versie kan snelheden tot 5 Gigabit per seconde (Gbps) bereiken, terwijl USB 3.2 Gen 2 bijvoorbeeld tot 10 Gbps kan bereiken.

Zowel USB-A als USB-C poorten kunnen deze USB versies van 2.0 tot 3.2 Gen 2 ondersteunen, wat betekent dat ze dezelfde snelheden kunnen bieden als ze dezelfde versie ondersteunen.

De cruciale factor die USB-C onderscheidt in termen van snelheidspotentieel is echter de exclusieve compatibiliteit. Alleen USB-C ondersteund de nieuwste versies USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) en USB 4.0.

Versie 4.0 kan zelfs een indrukwekkende snelheid van 40Gbps bereiken. Dit is een snelheid die volledig onhaalbaar is voor USB-A.

Conclusie: USB-C is superieur

USB-C is over het algemeen sneller dan USB-A. USB-C heeft de exclusieve toegang tot USB 3.2 Gen 2×2 en USB 4.0. Dit zijn de snelste USB-versies op dit moment. USB-A heeft een maximale snelheid van 10 Gbps met USB 3.2 Gen 2. USB-C heeft een maximale snelheid van 40 Gbps met USB 4.0. Niet te vergeten is dat USB-C kleiner is en handiger. Ook is het belangrijk om te weten dat alle nieuwste USB versies werken met oudere versies.

Dus, hoewel USB-C hogere snelheden kan bieden dan USB-A dankzij USB 3.2 Gen 2×2 en USB 4.0, zal de werkelijke snelheid die je ervaart altijd afhangen van de USB-versie die wordt ondersteund door je specifieke apparaat en de bijbehorende poort. Let daarom bij het kopen van een USB-C hub of USB-C adapter op de versies van de USB poorten.