USB-C en USB-A zijn twee verschillende types USB-connectoren die gebruikt worden voor het verbinden van apparaten zoals computers, smartphones en tablets. Er zijn een aantal grote verschillen tussen deze 2 connectoren, hierover meer in dit artikel.
Inhoudsopgave
Vorm en aansluiting
USB-A en USB-C hebben een opmerkelijk verschil in hun vorm en aansluiting.
USB-A is rechthoekig zoals we lang gewend geweest zijn, dit ontwerp heeft ook een specifieke boven en onderkant. Dit betekent dat het op de juiste manier aangesloten moet worden. Dit kan nog wel eens wat frustratie opleveren.
USB-C is kleiner en heeft een connector in de vorm van een ovaal. Dit betekent dat het altijd automatisch op de juiste manier in de poort kan worden aangesloten, omdat het in elke richting aangesloten kan worden. USB-C is hiermee de optie die meer gebruikersvriendelijk en kleiner is.
Snelheid
Welke aansluiting sneller is ligt aan de versie van USB. De snelheid van USB-C loopt over het algemeen een stuk hoger op vergeleken met zijn voorganger USB-A.
De specificaties van beide aansluitingen zijn van groot belang als we kijken naar hoeveel snelheid het aan kan.
Zo heb je bij USB-A specificaties zoals: USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1. Hierbij zijn de versies vanaf USB 3.0 velen malen sneller dan USB 2.0. Leer hier meer over de snelheid verschillen.
Zo geldt dit ook voor USB-C. USB-C ondersteunt de nieuwste USB-specificaties zoals USB 4.0. Dit biedt dus weer een veel hogere snelheid. Bovendien komt het tegenwoordig veel voor dat USB-C Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4 ondersteuning hebben. Dit opent de deur naar extreem hoge snelheden zoals we nooit eerder gezien hebben.
Stroomvoorziening en Opladen
Zowel USB-A als USB-C kunnen apparaten van stroom voorzien. Toch zijn er wel degelijk verschillen.
De capaciteit van USB-A is relatief beperkt, het voldoet wel om bepaalde randapparatuur op te laden maar niet alle. De oplaad snelheid is daarnaast niet zo indrukwekkend, dit is maar 5V.
Met de introductie van USB Power Delivery (PD) is er een hoop veranderd. Dit staat toe om 100W stroom te leveren over USB-C, waarmee je gebruik kan maken van snel laden. USB-C is hiermee krachtig genoeg om het hoofdapparaat zoals een laptop zelf op te laden, hier is USB-A niet toe in staat.
Audio en Video mogelijkheden
Op het gebied van audio en video is USB-C een stuk verder. USB-A support audio wel, maar het heeft wel extra adapters en kabels nodig om het aan te sluiten op je beeldscherm of televisie.
USB-C maakt het mogelijk om direct te koppelen met een beeldscherm of televisie, hier is geen extra adapter of kabel voor nodig. Dit maakt het stabieler en meer gebruiksvriendelijk.
Daarboven op ondersteunt USB-C hoge data overdracht snelheden, hiermee ondersteunt het hoge resolutie schermen zoals 4K en 8K.
Compatibiliteit
USB-A is bekende norm bij een groot aantal apparaten, het is nog steeds overal te vinden en al erg lang in gebruik is. Met de introductie van USB-C zien we wel dat de relevantie van USB-A afneemt en uiteindelijk helemaal van de kaart verdwijnt.
USB-C begint de nieuwe universele standaard te worden, dit heeft het te danken aan zijn veelzijdigheid en verbeterde functies. Denk hierbij aan de dingen die hier boven in het artikel allemaal benoemd zijn.
Het bied een hoop voordelen, alleen is het op het moment vaak nog wel nodig om bijvoorbeeld USB-C adapters te gebruiken om verbinding te maken met oude apparaten met oudere aansluitingen.
Toekomstbestendigheid
USB-A is op het moment nog erg relevant. Maar we zien aan de trends dat het gebruik keldert en dat de industrie over aan het gaan is op USB-C als de standaard.
USB-C is de toekomst, het wordt steeds meer ondersteund door fabrikanten en is ontworpen om aan de behoeften van de moderne gebruikers en technologie te voldoen.
Conclusie
USB-C is op alle gebieden een grote vooruitgang vergeleken met USB-A. USB-C kan op elke manier aangesloten worden, waar USB-A dit niet kan. USB-C ondersteunt veel hogere snelheden met dataoverdracht en biedt daar boven op ook nog eens veel sneller opladen. Het bied ook de mogelijkheid om video signaal uit te voeren.
USB-C begint de nieuwe universele standaard te worden en laat ons zien dat dit de toekomst is.